Czy wiecie, co zrobić żeby surowe jajko stało się gumowe?
To bardzo proste!
Potrzebujesz do tego eksperymentu:
- jajko lub dwa;
- szklankę;
- ocet;
- cierpliwości:)
Wlej do połowy szklanki ocet, delikatnie zanurz w nim jajko. Odczekaj 24 godziny.
Po upływie 24 godzin wyjmij jajko z zalewy i delikatnie umyj je.
Gotowe! Masz już gumowe jajko!
Możesz dokładnie obserwować jajo pod światłem słonecznym lub światłem z latarki.
Jak to się stało, że jajko nie ma skorupki? Dlaczego jajko jest sprężyste i odbija się jak piłeczka?
Spróbujemy to wyjaśnić.
Skorupka jaja jest twarda dzięki zawartości węglanu wapnia. Ocet, którym zalaliśmy jajko wypłukał go, przez co skorupka stawała się miękka, aż całkowicie znikła.
Pod zdjęciem znajduje się link do filmu z kanału youtube użytkownika - Domowe Eksperymenty, na którym zobaczycie przebieg eksperymentu:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz