Dzisiaj na świetlicy będzie słodko i przyjemnie:)
Pewnie większość z Was lubi czekoladę, gorzką, mleczną, nadziewaną, lub z bakaliami...
Czy znacie historię czekolady?
Mianowicie, historia czekolady sięga 2800 lat. Jako pierwsi zaczęli ją wytwarzać Olemkowie, następnie Majowie i Aztekowie. Czekolada w przeszłości była nie tylko pysznym deserem, ale również stanowiła o bogactwie i potędze rodu. Spożywano ją w postaci napoju.
Dla Majów ziarna kakaowca były niesamowicie cenne:
„Musiały mieć one dla nich (Indian), wielką wartość, bo kiedy wnoszono je na pokład wraz z innymi towarami, widziałem, że jeśli któryś z tych migdałów upadł, wszyscy przystawali, by go podnieść, tak jakby szukali własnego oka.”
- napisał syn Krzysztofa Kolumba, Ferdynand.
W 1502 europejscy barbarzyńcy przejęli statek Majów, wypełniony po brzegi ziarnem kakaowca. Jednak nie znając wartości zdobytego ładunku, wyrzucili go do morza. Dopiero później, uświadomiono sobie jak cenny jest kakaowiec. Jednym z pierwszych który to zrozumiał był Ferdynand Cortez, który założył plantację kakao. W1528 roku ziarna pojawiły się w Hiszpanii, gdzie wzbudziły wielkie zainteresowanie, a receptura przyrządzania czekolady była ściśle strzeżona pod groźbą śmierci. Przez wiele lat, udało się utrzymać tajemnicę. W końcu pewien florentczyk, wykradł recepturę, dzięki czemu cała Europa oszalała na punkcie nowego i pysznego napoju.
ZRÓBMY ZDROWĄ I PYSZNĄ CZEKOLADĘ!
- olej kokosowy;
- kakao;
- miód;
- bakalie (orzechy, suszona żurawina, morela itp.)
- płatki kokosowe;
- foremka
Polecam i życzę smacznego:) M.S.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz